1:a Advent

Glad 1:a advent allihopa där hemma!



Själv har jag spenderat hela den här söndagen i bibblan. Laddar för min stamcells biologi tenta imorn...

Hängde med Mange igårkväll. Middag, fika och en massa resesnack. Blir alltid att vi pratar drömresor när vi ses, hehe. Bjuder på en gullig adventsbild med min vän:

Haha, Mange e gullig...

Patentera männskliga gener - Rätt eller Fel?

Tänkte visa er att den här etiska frågan är ganska så mycket mer komplex än bara ett ja/nej svar...

"I was the last to address the conference, and many in the audience looked shocked by the advanced results of our discoveries, including the colon cancer genes. The questions inevitably turned to gene patents, and a Catholic priest and theologian told the meeting it was immortal to patent human genes. I asked him if it was also wrong to patent genes from other species. No, he replied - just the answer I had been waiting for. I told him that we had just sequenced a human gene that was identical to one from a rat, so the proteins each described were one and the same. Wouldn't patenting the rat gene be equivalent to patenting the human gene? He was taken aback, having been certain that the human genome would be unlike that of any other species..."

- Craig Venter


Klätterkväll i Yishun

Igår kväll drog jag och Jiaqi ut till Yishun för att ledklättra och bouldra. Ingen av oss har klättrat sedan Climb On, vilket var den 1 november... En månad! Jag var så slut under ledklättringen att man glömmer bort att det faktiskt är rätt läskigt när man faller, haha. Om du satt din senaste clips 1 meter under dig betyder det ju att du kommer falla 2 meter om du faller ;)

Efter ledklättringen drog vi in till deras boulderinggym där vi även träffade en annan kille från NTUs klätterklubb. Han hade tagit med sig två kompisar som provade på bouldering för första gången. Efter all klättring drog vi till ett hawker center och käkade middag. Jag och Jiaqi delade på en öl och jag fullkommligt däckade när jag kom hem! Har haft lite problem att sova här nere men inte igårkväll inte!


De här väggarna känner ni igen vid det här taget ;)


Fixa ihop trasselsnudden till ledklättringsrep... hmmm...


Jiaqi i solnedgången. Och jag fick honom till att INTE göra kines V-täcknet som han alltid vill göra, haha!


Ett trött klättergäng. Kolla Jiaqi's Sverige Vikings linne...

Borneogänget

Igårkväll hade vi återträff med alla vi som var på Borneo ihop i början av den här terminen. För er som inte sett alla coola bilder från Mt Kinabalus topp kan gå in i Augusti arkivet här till höger i bloggen ;)

Den här resan var den första jag gjorde direkt när jag flyttade hit till Singapore. En av de bästa resorna jag någonsin varit med om och som lämnat kvar 100tals roliga minnen. Tror den blev så lyckad pga av att jag inte hade superhöga förväntningar och inte kände någon (Lars lite) från början.

För er som har vägarna förbi Borneo: Bestig Mt Kinabalu!!!

Alex, jag, Nils och Sam. (Lars och Mischa saknas på bilden)

American Thanksgiving

Idag har jag vart med om min allra första Thanksgiving! Gu va jag är tacksam, haha...
Internationella huset hade bjudit in alla amerikaner på NTU för att det är en stor grej för dem tydligen. Och eftersom jag har en himla massa amerikanska vänner fick jag ju såklart reda på det och ville ju oxå vara med! Emily har pratat om Thanksgiving och all god mat i evigheter för mig...

Egentligen firas alltid Thanksgiving på en torsdag men här blev det som en onsdags lunch istället. Man äter såklart kalkon men det bjöds även på skinka, potatismos och en massa olika typer av tillbehör. Stor grönsallad med massa croutonger. I potatismosklicken MÅSTE man gräva ut ett litet hål och hälla i något som de kallar för gravy (typ brunsås sky). Då blir det nämligen en fin liten vulkan och alla amerikaner vet om de här. Det är alltså inte bara barnen som äter potatismosen på det sättet, hehe. Till efterrätt blev det såklart pumpacheesecake och pecannötpaj!


Emily och Sonja innan lunchen. Självklart måste man vara finklädd på Tanksgiving!



Chefen för internationella huset (som är amerikan förstås) håller ett litet välkomstal om vad Thanksgiving innebär och att vi ska vara tacksamma och hit och dit. Ingen av amerikanerna kunde svara på hans fråga om varför man firar Thanksgiving, haha! Svaret var nåt om alla pilgrimmer som kom kom till amerika från europa... Pratade med honom lite i början och berättade att det här var första gången jag är på ett Thanksgiving event. Lyckades ta bilden precis när han berättade för alla att det fanns en svensk med i sällskapet som inte vart med om det här förrut, haha!


Kalkon, skinka, ris, potatismos och massa gott!


Massa sallad och bröd


Haha, ser ni att alla har hällt gravy uppe på potatismoset?


Världens gulligaste amerikanska =)

Nu är jag mätt för flera år framöver...

Only three more papers to go =)

Puhhh, vilken j-kla dag! Klockan 9 imorse hade jag sluttentan i neurobiologi och senare på eftermiddagen vid 5 var det dags för franska tentan... men nu e de över!! Eller nästan varje fall, hehe. Nästa sluttenta är inte förren nästa måndag, om en vecka. Men då ligger de rätt tajt; måndag, onsdag och slutligen fredag. Så det blir till att plugga en del den här veckan med...

Det sköna här är att tentorna bara är 2-2,5 timmar långa. Inte som hemma på KTH där man bullar upp med termos och fika för att klara av de 5 timmarna. Trodde först att man skulle känna tidspress, men på båda tentorna idag blev jag klar en halvtimma innan tiden var slut. Hela tiden påminner de i högtalarna att om man åker fast för fusk blir man relegerad från universitetet. Hårda tag! Hemma får man en varning först om jag minns rätt...?

Nu i helgen kom även min favorit amerikanska Emily hem till Singapore igen. Hon har vart ute och rest i Vietnam i 2,5 vecka men nu är äntligen min flitiga träningskompis tillbaka =)

Nu ska jag gå och lägga mig och ta en lång välbehövd sovmorgon imorn!
Kram alla!

Nedräkningen har börjat...

Idag är det exakt 2 veckor kvar till jag slutar skolan för den här terminen, weeeee! Har nog aldrig längtat efter något så mycket i mitt liv. Men missförstå mig inte när jag säger så...

Ni ska veta att jag älskar Asien och Singapore. Jag älskar kineser, malayer och indier. Världens mysigaste och snällaste människor! Jag älskar klimatet. Jag älskar att folk är 100 gånger mindre stressade här än hemma. Jag älskar att jag mår så himla bra här. Jag älskar engelska med singlish brytning där varje mening startar med ord som actually, basically, fortsätter med can can, och avslutas med la. Jag älskar att inte vara i rusk- och slask-Sverige just nu...
Låter perfekt va!? Om inte min andra hälft hade varit kvar hemma i Sverige... =(




Vi på Redang island, Malaysia, för 2 månader sen


Jag och Maria har fått en inneboende

Så här har mitt pluggskrivbord sett ut den senaste veckan:



Men om man kollar lite närmare, bakom datorn...


Här bor Kurt!

Varje gång man kickar in så sitter han där. De e väl varmt o mysigt från datorbatteriet ;)


Kurt är inte lika söt längre i inzoomat läge...

Amirah o jag

Amirah är en av de gulligaste och mest omänksamma människorna jag har träffat här på NTU. Ni har sett henne förrut här i min blogg när jag varit iväg på olika muslim event. Förra veckan fick hon reda på att hon fått en utbytesplats till Canada. "Praise to God!" fick jag i ett sms av henne då.
Hur coolt är inte det att hon som ensam muslimsk tjej ska åka till Canada för att plugga!? Utan någon manlig släkting som sällskap!

Hon berättade för mig att hon varit i Canada förrut när hon var under 18. Då åkte hon dit med sin moster och direkt när de hade landat och gått igenom kontrollen tog de hennes pass ifrån henne och hon fick inte lämna flygplatsen. Vet ni varför? Jo, för att mostern inte hade något intyg från hennes föräldrar att hon var tillåten att resa tillsammans med Amirah. Kidnappningar är tydligen vanligt... När allt ordnat upp sig och de förstod att Amirah oxå kunde prata helt flytande engelska så fick de gå.

Ikväll käkade vi Halal mat ihop eftersom vi kanske inte kommer ses mer innan vi båda åker. Den 21 december är det tydligen ett sjukt stort muslimevent i Toronto oxå som hon absolut inte ville missa.

Om ni är intresserade kan ni läsa hennes blogg här



Jag o Amirah

H1N1 vaccinet

√  Check!


Andra gangen i mitt liv jag tar en spruta helt ensam... Framsteg =)
Hade jag varit kvar hemma i Sverige hade jag valt att inte vaccinera mig eftersom jag inte tillhor nagon riskgrupp. Nu daremot vet jag att jag kommer att resa i lander dar sjukvarden kanske inte ar den basta och darfor kanns det bast att vara pa den sakra sidan.


En måndag...

Var inne i stan idag för att fixa lite ärenden inför mitt kommande 5,5 veckors lov. Mmmmm längtar...
Snacka om att stan e julpimpad till max nu! Och ändå har staten dragit ner på julpyntningen nu när ekonomin e som den e. Letitia berättade det för mig igår nämligen ;)

Gick förbi kanske 30 stycket olika "snögubbar" av olika slag och var bara tvungen att fota lite. Här har vi tre urplock:


Gitarrsnögubbe


Trumpetsnögubbe


Trumpet(?)snögubbe

Nä nu ska det ut o joggas! Kram alla vänner!



Anna's Graduationparty!

Haha! Jag har gått runt och smålett hela dagen idag. Fy fasiken vilken lyckad kväll igår! En av de allra bästa kvällarna här i Singapore so far. Först förfest hemma hos Anna och efter det vidare till New Asia bar (den i Swiss hotell på 71 våningen). På New Asia bar hade NTU styrt upp en fest så det var helt perfekt att träffa alla utbytesstudenter från båda skolorna. Eftersom alla börjar tentaperioden snart så kommer det här vara typ sista riktiga utgången, o vilket jäkla avslut ;)

Hemma hos Anna:


Niklas, jag, Jocke och Nils


Larsa intar DJ båset igen ;)


Mickis, Danielle o jag


Graduation Anna i mitten =)


New Asia Bar:


Vodka-redbull tack!


Mange o Niklas e jätte glada!


HAAAHAAA! Mange....


Ja och mina NTUisar!


Har varit en riktig slappdag idag så imorn e det till att skärpa till sig igen och börja nöta Neurobiologi...

Var även förbi Svenska/Norska sjömanskyrkan här i Singapore ikväll för deras underbara grillbuffé =)
Vi hade nämligen lovat Letitia och Sofiana att ta med dem dit så att de skulle få prova på svensk mat. Kan säga att det verkligen var uppskattat oavsett vilken religion man kommer ifrån, hehe.


I backen på väg upp till kyrkan möts man av den här skylten


Mmmmmm.... Svensk mat...


Våfflor, morotskaka och svenskt kaffe


Jag, Letitia, Maria, Sofiana och Johanna

Fredag den 13e

En lugn fredag den 13e för mig. Jag, Maria, Johanna, Anna (hon som vi hade tacomiddag hos för ett par veckor sen) och några killar från Annas skola käkade middag i Holland Village. Italiensk restaurang och pasta! Har inte ätit pasta sen jag kom hit, haha. Tidig kväll eftersom de blir en pluggdag imorn. Och imorn kväll har även Anna sin graduationparty! Hon e helt klar med sin utbildning nu och det ska firas =)


Fukt -----> Mögel

URSSSHHHHHHH!!!!

När det är så pass fuktigt här så möglar allt som man gömt längst in i garderoben! För nån vecka sen upptäckte jag att min 75 liters backpacking-rygga hade börjat mögla lite smått. Då trodde jag och Maria att det berodde på att skåpsdörren till översta garderoben (där jag bara har alla reseväskor) har varit stängd hela tiden. Nu har vi alla dörrar öppna för att det ska kunna komma in frisk luft. Ändå såg Marias nessesär (som inte använts på ett tag) ut så här när hon plocka fram den:


ILLA! Men inte lika illa som Marias svarta ballerinaskor som nu blivit helvita ballerinaskor, haha! Fick tyvärr ingen bild på dem innan Maria hann tvätta dem...


Nu är det bara att ha garderobsdörrarna öppna för ännu mer vädring och hoppas på det bästa!




God natt alla mina fina vänner!
Nu ska jag sussa och imorn har jag min SISTA föreläsning för den här terminen, wohoooo! Sen e det råplugg som gäller för min del. 5 tentor inom loppet av 1,5 vecka, uhhhh... Men det löser sig ;)

Sports & Recreation Centre: Stängt

Sedan förra måndagen den 2 november har de haft stängt i hela sport byggnaden. Det kommer att förbli stängt ända fram till alla final exams är klara. Alla salar ska nämligen förberedas för att bli tentasalar. När man går förbi där nu har de redan satt ut alla bord och stolar.

Varför behöver man stänga ner 3 veckor innan tentorna börjar...? För att man enbart ska fokusera på sluttentorna såklart! Shit, hemma på KTH uppmanar de en att man ska träna samtidigt annars gräver man ju ner sig totalt!

Detta betyder ju även att vår boulderingvägg är nerstängd. Så himla tråkigt! Har inte klättrat något sedan Climb On. Får se om man hinner ta sig till något klättergym inne i stan nu de kommande veckorna...
Annars har det lilla minsta gymmet öppet! Men de har dragit ner på öppetiderna såklart.

Sen helgen har ju jag även börjat känna mig lite halv dålig så det gör väl ingen just nu. Bara det att när man inte tränat eller rört på sig på ett tag så börjar de krypa i hela kroppen! Kände att jag bara var tvungen att göra någonting idag så det blev en hederlig powerwalk (tantigt, ja vet...)


Sports & Recreation Centre

Känd i Asien

Haha, nä riktigt så är det ändå inte...

Kommer ni ihåg att jag, Emily och en koriansk tjej blev intervjuad av muslimska föreningen här på skolan? Det var ganska länge sen men vi pratade mest om Ramadan kvällen som vi deltog i. När muslimerna bröt fastan och vi alla åt tillsammans. Den artikeln som Ahmira skrev blev iallafall publicerad i vår skoltidning "The Nanyang Chronicle". Glömde helt bort att berätta om det förrut men så här såg det ut då:



Framsidan på "The Nanyang Chronicle". Han på bilden heter Lee Hsien Loong och är Singapores premiärminister. Han var på skolan under den månaden nämligen.



Artikeln om oss icke-muslimer som Ahmira skrev.


Haha, lite kul bildtext: "Blondes blend in with the rest"


För ca 2 veckor sen var jag med den muslimska föreningen på ett event som hette "a taste of arab street". Skrev ett inlägg om det i bloggen oxå. Det var då vi besökte moskeen och åt indisk mat ihop. En av tjejerna som var med jobbar på en malaysisk nyhetstidning här i Singapore och skrev ett reportage om hela den dagen. Tidningen är på malay så Ahmira fick sitta en stund med mig för att översätta, hehe.


Framsidan på nyhetstidningen. Berita = News, Harian = Daily


Hela mittenuppslaget tillägnat "A taste of Arab street".


Alla vi som var med. Alla muslimer här är hur mysiga som helst! Vänligare och hjälpsammare människor får man leta efter...


Precis vid ingången till moskeen. Tyvärr var det bönestund då så vi kunde inte gå in i det rummet. Men vi fick förklarat för oss hur allt funkar. Männen ber längst fram och kvinnorna ber längst bak. Anledningen till detta är att man inte ska bli distraherad utav det andra könet utan bara använda sin tankeverksammhet åt Allah. Det ända stället i världen där kvinnor och män ber tillsammans är i Mekka.

En till nyhetsmedverkan: När jag och Emily var i Kuala Lumpur nu för några veckor sedan blev vi ju även intervjuade av massa lokala TV stationer under Deepavali festivalen. Ni kommer ihåg att jag skrev om det här i bloggen? Då när alla åt gratis mat och firade "festival of lights" tillsammans. I samma rum åt även malaysias premiärminister tillsammans med oss. Den dagen var vi ju med på TV i Malaysia, haha! Börjar snart bli rikskändis här alltså!

Julpyntningen har börjat här!

Blev precis klar med min oral exam i franska, skönt! Om två veckor börjar alla finals, mycke plugg kommer det bli.

Har inte uppdaterat bloggen nu i helgen eftersom jag varit sjukt trött på sistonne... En sväng av svinis kanske? hehe...

Appropå det! När man passerar gränsen mellan Singapore och Malaysia blir alla filmade i värmekameror för att se att ingen har feber när man kommer in i landet. Vissa flygplatser kollar även tempen på alla passagerare innan de får siga av. Och idag i BIBBLAN hade de värmekameror för att kolla folk som gick in... Verkar som att det börjar sprida sig här precis som i Sverige. Den där sprutan kanske inte är så dum iallafall.


I lördags varjefall åkte jag, Mange, Maria och Johanna in till City Hall och käka pizza. Grymt länge sen och gud som jag längtat! Blir lite enformigt me nudlar och ris i längden även ifall jag gillar maten väldigt mycke här ;) Pizza till alla tjejer medan Mange tog en sallad, haha! Ombyta roller...


Herre gu lägg dig i solen människa!


Maria o Johanna

Nu har även julpyntet nåt Singapore! De vill väl hänga på väst och börja pynta redan i slutet av oktober, haha. Antar att Sverige inte börjat dekorera drottninggattan än va? 1-0 till Singapore i så fall!






Palmer intill julgranen.. Inget man ser varje dag direkt.

This week: Rainy.... Humidity 89%....

Monsoon Perioden är här! Varje dag regnar det minst 5 gånger. Varje gång det regnar ÖSER det ner. Tom svårt att prata i mobilen när man är utomhus eftersom det låter så sjukt mycket av regnet. Ett och annat åsk/blixtoväder oxå, hehe... Hänger man tvätten på tork är det inte ens torrt 4 dagar efter...

Men idag var det soooool för en gångs skull! Haha, alla utbytesstudenter valfärdade till poolen.

Igår kväll var jag, Johanna, Maria och Pernilla på bio och såg "My sisters keeper". Varför berättar ja det här? Jo, för att den handlar om sånt som jag faktiskt pluggar. Dottern i familjen blir diagnostiserad med cancer. Ingen i familjen kan donera benmärg för nya blodkroppar eftersom generna måsta matcha HELT perfekt. Familjen bestämmer sig för att designa ett nytt barn med exakt samma genuppsättning som den sjuka. Hon föds alltså enbart i syfte till att kunna donera benmärg och andra typer av stamceller. Under hennes uppväxt är hon med om en rad olika transplantations-operationer vilket kan leda till försämrad livskvalite för det "designade" barnet...
Etiskt rätt eller fel? Jag tycker det är helt sjukt...





Fotad för nya NTU Katalogen

Äntligen helg! Äntligen Developmental tentan avklarad!

Efter tentan tog jag mig till Internationella huset. De skulle fota för nya NTU katalogen och för deras hemsida. Blev stylad av en makeup artist o allt så de va kul =) Där i ska jag representera Sverige och KTH, haha! Visste att Henning skulle skratta i hjäl sig när jag berättade om detta. Ja tyckte de va rätt kul iallafall. Bliderna kommer väl upp om en månad eller så.

Shit va länge sen man använde så här mycke smink! Använder ju typ aldrig smink här nere längre, haha!

DJ Lars på Home Club

Igår DJade Lars, britt-Callum och dansk-johan på Homeclub. Kändes som att alla utbytesstudenter i hela Singapore hade tagit sig dit den kvällen! Gratis inträde för ALLA den här gången (inte bara för tjejer som annars när det är ladies nights), happy hour i baren hela kvällen och en massa bra musik! Sjukt bra dansgolv, haha! Sammanfattningsvis; en riktigt bra kväll helt enkelt!


Lars o jag i DJ båset


Burmesiska Phong, jag o Emily



Franska testet i tisdags gick bra ivarjefall. Laddar nu inför midterm tentan i Developmental Biology imorn... Så nu gäller det att trycka in alla gen-namn och celltyper i hjärnan. Skumt att ha en midterm 2 veckor innan sluttentorna men jaja... Om exakt en månad har jag haft min sista tenta och är på väg norrut i asien, GUUUUU va ja längtar!

Kram alla vänner!



Climb? On!!!

Kan ju berätta att man känner att man lever idag... Varenda liten muskel i hela kroppen är öm, haha! Men fy fasiken va kul de va! Bland det roligaste jag någonsin gjort!

Alla vi NTU klättrare kom dit vid halv 9 för att registrera oss och byta om till den oranga climb on tröjan som alla tävlande hade på sig. Arrangörerna hade byggt upp ett område med en rad olika väggar. På varje vägg fanns ca 3 olika problem (leder) att lösa. Alla problem var graderade med olika antal points. Allt från 50 - 9990 points (tror ingen klarade den som gav 9990...). Allt gick ut på att samla ihop så många poäng man bara kunde. Man kunde välja att tävla i team (vilket jag gjorde), induviduell eller elit. Skillnaden på induviduell och elit var att man i elit bara fick räkna med tio av de bästa lederna man klarat.

Klockan 9 började tävlingen och höll på ända till kl 17. Under dessa 8 timmar gällde det att samla ihop sa många poäng som möjligt! När allt började kändes det precis som att man var ett litet barn på Disneyland, haha! Man sprang bara runt och ville pröva ALLT! De hade även en DJ som spelade massa bra musik hela tiden så man var ju sjukt taggad! Tyvärr körde jag slut på mig själv rätt tidigt och kunde bara göra "lättare" problem i slutet...


 

ClimbOn 2009 öppnar!


En av väggarna. Lederna börjar på ena sidan, upp över bollen som inte är still, och över till andra sidan väggen... 5000 points problem...


En annan av väggarna...

Problem 39, 1000 points. Vid varje vägg satt domare och stämplade i ens tävlingskort de problem man klarade.


Tävlingen i full gång!



Ett 800 points problem


Jag klarade den =) (Maste då ha båda händerna på gula dubbeltejpen högst upp)


Jag med 2 tjejer från NTU Climbers


Ett 1200 points problem, de va här jag körde slut mig, fy fasiken va jag kämpade! Tyvärr ville det sig inte den här gången... Ändå är crimpgrepp min specialite...


Små fingergrepp på 1200aren


Lite för kort i rocken för att nå greppet...


Bernad fran NTU Climbers provar pa 9990 points problemet, lycka till....


Bonseing fran mitt team pa en 3000 points led

Inspirerande att se så många gryma klättrare!



Lite paus mellan väggarna ;)

När tävlingen slutade satte de istället upp en dyno tävling. Dyno är när man börjar på ett par grepp långt ner och sedan hoppar upp till nästa grepp. Världrekordet på 2,5 meter (2007) skulle försöka slås. Från NTU hade vi amerikanaren Cary. Tyvärr klarade han bara upp till 2,1 meter. Han som vann hoppade 2,2 så det blev inget världrekord i år...

 


Dyno-väggen. Man börjar längst ner och hoppar i 45 graders vinkel. Vita pilen högst upp är killarnas världsrekord på 2,5m. Pilen under är tjejernas världsrekord på 2m.

Sjuklig spänst den här killen har...

 

Efter tävlingen gick alla från NTU Climbers och åt middag på IKEA, haha! Svenska köttbullar går hem riktigt bra hos asiaterna.

Nästan hela klubben på IKEA

 

Nä nu måste jag verkligen gå och lägga mig! Imorn har jag franska prov...

Kram alla!

 


RSS 2.0