Lite mer bilder från Swisshotell!


Jag och Maria på dansgolvet


Cool utsikt


Mer utsikt


Johanna, jag och norska Jenny

Swissotel Stamford Hotel Singapore

I torsdags kväll följde jag med Maria och Johanna till Swisshotel här i Singapore. Det är tydligen det högsta hotellet i hela sydostasien. Högst upp på 72 våningen ligger klubben New Asia. Sjukt cool utsikt däruppifrån! Först när jag kom dit insåg jag verkligen hur fancy festen var och fick rejäl ångest eftersom jag bara hade på mig min mindre eleganta strandklänning.. men wtf, efter några drinkar brydde man sig inte om de längre =)


Swisshotel



Johanna och jag utanför hotellet

Får ladda upp mer foton sen eftersom datorn var rätt seg idag...
Nu har jag äntligen köpt en ny kamera oxå! Jämförde med svenska priser och fick den runt 800-1000 kr billigare här så de va ju bra.







Äntligen egen dator igen!

Nu har jag äntligen lyckats fixa min dator tack vare min snälla pappa som skickat ner ett paket med recovery cd's och agerat dataguide i ett 45 min långt samtal... Tack pappa!
Nu e det bara kameran i elektronikväg som jag inte har. Tänkte lämna in den idag men det skulle kosta över 200 singDollar att fixa objektivet så jag får dra med mig Mange (som kan kameror) och köpa en ny helt enkelt... Väldigt irriterande utgift men jag kan ju inte leva här utan en kamera.

Har kommit i kontakt med en kille som heter Jiaqi här som oxå är klättrare. Har hängt med honom och hans klättergäng två dagar i rad nu nere i bouldergymet, och ikväll blir det tredje på raken =) Så jäkla kul att klättra!




Bouldergymet är rätt litet men så kostar det bara 8 singDollar per år oxå


Dagens (mindre) roliga fakta (Cancerbiologin):
Om man som kvinna aldrig får barn så ökar risken för bröstcancer. Om du får barn i tidig ålder sänks risken för bröstcancer.

Dagen knäppa Singapore fakta:
Singapore fungerar ungefär som USA när det gäller stämningar. Därför äar det olagligt att ge första hjälpen till en person som råkat illa ut. Du får ringa ambulansen men inte hjälpa personen. Det är nämligen ambulanspersonalens uppgift eftersom de är utbildade. Gör du någon typ av första hjälpen får du för det första böter och riskerar även att få en fet stämning om ngt går snett med personen efter. Vad hände med vanligt folkvett!?

Nanyang Technological University (NTU)

Lite bilder fran min skola =)




North Spine, har ar alla forelasningar


Alla gangvagar pa skolan ar overtackta med tack for att skydda mot regn/sol


Deras arkitekturbyggnad ar ganska mycket coolare an KTHs...


Arkitekturbyggnaden igen

Helg i Singapore

Halloj!

Den har helgen har spenderats i Singapore. Nastan alla utbytesstudenter akte till Kuala Lumpor over den har helgen men jag kande att jag ville lagga de pengarna pa en annan resa som planeras om ca 2 veckor. Kommer bli en jakligt cool resa men mer om den langre fram. I fredags hangde jag och Mange nere vid Harbour Front och kakade middag och dromde oss bort bland alla olika sorters resor man har mojlighet att gora nar man ar har. Allt ligger ju sa nara! Efter det motte vi upp Lars och drack lite ol ihop inne i China Town.

I lordags foljde vi med Sam (han fran Sri Lanka som vi larde kanna under Borneo resan) ut till Sentosa for att spela volleyboll med honom och hans lag. En lang dag i solen med massa lek och pa kvallen hangde vi bara pa en av Sentosas barer. Helgen har varit ratt lugn faktiskt. Kanns lite tomt har hemma i rummet nar Maria ar borta i KL...

Idag tankte jag ta mig ner till poolen for att traningssimma lite. Vadret har varit ratt mulet och nar jag hade hunnit upp i 300 meter borjade det osregna. Da far man inte bada i poolen langre... lite irriterande men de e ratt ofta som det borjar blixtra lar det regnar. Traffade upp Mange nu ikvall for att shoppa en ryggsack till honom. Efter det tankte vi leta upp en bio och nar vi letat pa ett bra tag och fragat ett tiotal personer om vagbeskrivning hittade vi den till slut. Men det var ju inte direkt den sortens bio vi hade tankt oss.... Va ar det for sjuka personer som gar pa bio for den sortens filmer....

Na nu kommer vakten och slanger ut mig fran allmanna datorrummet (eftersom jag fortfarande inte har ngn egen dator an...) sa jag far skriva mer imorn =)

Welcome Lunch for Biological students

Traffade lite andra utytesstudenter pa den anordnade lunchen, men vi var inte manga... tva av dem va svenskar. Traffade aven en svensk proffessor i kemi fran Stockholms Universitet som hade akt ner hit for ett forskningsprojekt och fastnat har. 7 ar hade han bott har for att han gillade Singapore sa mycket. Om man ska halla pa med forskning speciellt inom BIO omradet sa ar tydligen Sverige inte det basta stallet att vara pa. Har i Singapore satsar de hur mycket pengar som helst pa olika BIO projekt.

I stamcells kursen som jag laser ingar en hel del etik oxa som ni sakert forstar. Tva av de mest framstaende motstandarna till forskning pa embryonala stamceller ar forra Paven och forra president Bush. Nar Bush var president stod det mesta av stamcells forskningen still men nu nar Obama blivit president hurrar hela forskar varlden eftersom han oppnat upp mycket av vad som ar tillatet att forska pa. Vi pratade en del om det har pa forelasningen idag och var forelasare visade lite komedi stripar som gjorts under Bush perioden bl.a. den har:

 

Idag har jag aven fatt mina forsta boter har i Singapore! Jag och min rumskompis Maria begick det oerhort kriminella brottet att glomma taklampan pa i vart rum nar vi inte har dar! Herregud hur kunde vi glomma det... 5 dollar i boter och paskrift att men erkanner sig skyldig till "brottet"...
Som sagt, de e lite annorlunda har fran hemma i Sverige. Inga killar pa rummet efter halv 12 och innan det ar det minst shorts som galler.

Appropa ingenting larde en mandarin-kines mig att mitt namn betyder Honey-Milk pa hans sprak, hehe.
Imorn ska jag in till stan och se om jag kan fixa min kamera. Sjukt segt att den inte fungerar just nu...

Kram alla mina fina vanner!

Ensam blond i ett hav av asiater

Pa min skola NTU ar det inte alls lika manga utbytesstudenter som pa NUS. Dar kryllar det av svenskar och annat lost folk! I alla mina kurser forutom developmental biology (tre canadensare) ar jag ensam utbytesstudent vilket ar en ratt spannande upplevele. Man sticker verkligen ut med sitt utseende och iborjan tyckte jag att de kandes ratt jobbigt. Nu har jag vant mig och tycker att det ar ratt kul att vara sjalv bland alla asiater. Igar hade vi labb och alla asiater ar sa himla nyfikna pa en. Alla vill komma fram och fraga vart man ar ifran och hurdant Sverige ar. Slutade med att typ alla i min labbgrupp tanker aka till Sverige pa utbyte nu, haha... och sa fnittrar de hela tiden at allt. T.o.m. sa att inte ens jag ibland fattar va som e sa kul. Och nar jag sager fnittrar sa menar jag verkligen fnitter a la femte klass, aven killarna. Med alla ar hur gulliga som helst!

Till mina nordiga kompisar hemma pa KTH och andra intresserade tankte jag bara beratta lite om labben. Vi haller pa att undersoka modelorganismen C.elegans (masken) och har kollat pa den under mikroskop. Det finns tva typer: Hemafroditer (som parar sig med sig sjalva) och hanar (som parar sig med hemafroditerna). Vi odlade upp hemafroditerna pa samma agarplatta som hanarna och kunde se nar de parade sig under mikroskopet, sa himla kul! haha! Nasta vecka ska vi odla upp deras embryon och da kan man se under luppen hur cellerna borjar dela sig (1 blir 2, 2 blir 4 osv...) Tar namligen bara 50 timmar for ett embryo att bli en vuxen mask.

Imorn ska jag pa en lunch anordnat av Biological science  och som bara ar till for utbytesstudenter, sa da kanske jag traffar lite fler i min sitts ;)

Inga bilder i det har inlagget heller tyvarr. Nu e det inte bara datorn som kolappsat utan aven min kamera. Varje gang man slar pa den sager den "objektivfel"... Nan som vet vad som menas med det? Tankte ta med den in till stan i helgen sa att ngn kan kolla pa den.

Har aven borjat loptrana lite har oxa! Men man kan bara springa efter ca 7 pa kvallen, om man inte gillar sjalvplageri forstas. Simmtranat har jag gjort lite ocksa. Maste borja forbereda mig for nasta ars alla klassikerlopp sa att jag kan sla Pernilla ;)

Kram till er alla!

Alla kurser fixade

Nu har jag antligen fixat till alla kurser jag ska lasa! De har 2 forsta veckorna i skolan ar sakallade add&drop period vilket menas med att man gar runt och provar pa olika klasser man ar intresserad av och sedan valjer man dem man helst vill lasa, farutsatt att det finns platser kvar da saklart. Jag har fatt alla kurser som jag ville ha efter de har dagarnas prova pa klasser. De kurser jag kommer lasa ar:

Developmental Biology
Cancer Biology
Neurobiology
Stem Cell Fundamentals
French level 1


Med de har schemat kommer jag vara ledig pa onsdagar vilket ar skont. Da kan man antingen hitta pa massa saker eller vara i skolan och plugga.

Det roliga med att plugga biologi ar att man pa typ varje lektion far reda pa massa smafakta som ar kul att beratta for andra. Ni som kanner mig har sakert fatt lyssna pa en del... hehe.

Dagens roliga fakta (fran neurobiologin):
Alla personer fods med att antingen vara vansterhanta eller hogerhanta. Om man sedan tvingar tex en vansterhant person vid 7 ars alder vid skolstart barja skriva med hogerhand sa kommer den personen aldrig att kunna bli helt hogerhant. Man kommer istallet vara lite halvbra pa bada handerna. Grejen ar att nar man sedan vaxer upp kommer dessa personer ha valdigt svart att skilja pa hoger och vanster vid snabba beslut... Maste saga att jag kanner igen mig lite. Jag har ju aven besticken i "fel" hand och klockan pa "fel" arm. Sakra pa att jag inte foddes vansterhant mamma o pappa...?


Under den har veckan har de aven satt upp sakert hundratals olika bas runt om pa skolan. Dar kan man signa upp sig for alla mojliga olika klubbar och foreningar. Allt ifran religosa foreningar, sprak foreningar, sport foreningar.... massor!
Bland sport har de bla konstakning, haha! Gick forbi dar for att kolla vad det var och de va ju inte pa nagon elitniva precis... Signade upp mig i deras mountaineeringsklubb sa jag ska dit nasta vecka och prova pa deras bouldring.

Na nu ska jag ivag till en lektion! Kram alla!


Sentosa Island

I lördags hade vi bestämt ett gäng att dra ut till Sentosa Island och spela massa volleyboll hela dagen eftersom vi ändå skulle på ett Beach Party där på kvällen. Mitt på dagen började det ösregna och åska, tror att regnperioden börjar närma sig nu. Varje dag kommer det en rejäl skur men ofta efter blir det sol igen. Slutade med att många många hoppade volleybollen så vid 5 rycket drog jag Lars och Mange ut istället. Efter det hängde vi på Sentosa hela kvällen och senare vid 9 drog vi vidare till Beach Partyt som var anordnat för alla NUS studenter. När klubben där stängde ner drog vi vidare till en klubb som heter Helipad. Sjukt cool klubb! Det har liksom byggt upp en launge av en gammal helikopterplatta. Man kunde även gå ner en trappa där man dansa =)
Lars i kortkort på Sentosa
Mange e rädd som en liten tjej för bollen...
Retstickan
Men här får han igen!
Middag på Sentosa
Alex på Beach Partyt. Gitarren hittade Mange på en gammal soptipp
Beach Party! Wohoo!
Fotat i blindo rakt uti mörka vattnet... Va händer?
Uppe på Helipad
Inne på dansgolvet. haha, kolla Nils i bakgrunden!
Haha, Larsa har precis gjort en liten dansuppvisning och bilden talar väl för sig själv
Nä nu ska jag visa lite mer seriösa foton. Här kommer lite på mitt och Marias rum och hur det ser ut lite utanför:
Maria bör längst bort och jag närmast
Min lilla hörna
Precis utanför rummet. Rummen ligger liksom som i loftgångar

Datorkrångel...

Leden att säga det, men min dator har krånglat och jag kan inte komma in på den. Jag kommer därför få blogga från andras datorer innan datorn är fixad. Kanske därför inte kan få med bilder i varje inlägg då vilket är lite tråkigt.

Jaja, hur som helst. Igår (fredag) slutade jag skolan halv 12 och åkte då in till City Hall och senare till Mustafa Center men min roomie Maria och Johanna (som ni redan fått se vilka de e). Eftersom jag hade lite problem med att komma in på Ladies Nights i flipflop blev jag i akut behov av ett par snygga sandaler. slutade med att jag kom hem med två sandaler, två klänningar och en ny väska, haha! Mustafa center är ett ställe som är öppet 24 timmar om dygnet och säljer all skit man kan tänka sig! Efter shoppingen mötte vi upp några till och drog till Arab Street där vi hitta ett jättemysigt ställe där man kunde röka shicha. Efter det mötte vi upp bla Mange och Lars och drack lite öl på plaststole-ställen.

Idag tänkte vi spela volleyboll ute på Sentosa Island men eftersom det ösregnat och åskat blev de mest häng på NUS campus. Ikväll ska vi på ett Beach Party på Sentosa, de ska bli kul!

Kramar till alla!


Mustafa Center, ett av sex ställ med bara armband!


Mysiga stället på Arab Street


Shishan, Sami och jag


Cool groda utanför mitt studentrum


Mange och Larsa i Manges studentrum

Ladies Nights ;)

Igår var jag på min första Ladies Night! Det är alltid Ladies Nights på onsdagar här i Singapore och betyder att vi tjejer kommer in gratis på nattklubbarna medan killarna får betala. Inne på klubben får även alla tjejer gratis drinkar i speciella barer. Jag åkte dit med min rummskompis Maria och hennes kompis Johanna. Inne på DoubleO (stället ) hängde fullt me utbytesstudenter. Mycke dans blev de =)


Jag, Johanna och Maria i taxin på väg till Clerke  Quay


Johanna med en Singapore Sling drink


Alla med en varsin Singapore Sling. Högst upp sitter Adam, oxå från NTU


Haha, Sami och jag


Va tittar ni på grabbar...?

Idag har jag även varit förbi IKEA en snabbis. Så himla kul att allt heter precis samma sak som hemma i Sverige. Man kan även käka köttbullar och räkmackor! Köpte lite sängkläder, handdukar, kudde mm eftersom jag tröttnat på att sova i reselakan me tjocktröja som kudde. Nu har de faktiskt blivit riktigt mysigt i mitt och Marias lilla rum. Ska fota rummet och lägga upp lite bilder senare.


Singaporianskt IKEA

De här dagarna sen jag kom "hem" från Borneo har jag hunnit med att gå på två föreläsningar oxå. Mitt schema är fortfarande inte riktigt klart eftersom många kurser krockar med varann och man får inte läsa kurser som krockar. Igår var jag på en föreläsning i kursen Engineers and Society. Rätt flumig kurs och när allt inledes med "Who's the engineer?" kände jag att de inte riktigt va något för mig. Idag däremot gick jag på en föreläsning i Cancer Biology. Föreläsaren var från Canada så det kändes jäkligt skönt att lyssna på vanlig engelska istället för singlish... Han var riktigt bra och kursen passar utmärkt för mig som gillar celler o sånt, haha!

Jag får berätta mer om kurserna senare när allt e klart!
Bara så ni vet saknar jag alla mina fina vänner hemma i Sverige!

Highlights of Malaysian Borneo

Nu har jag kommit tillbax hem till Singapore! Har precis checkat in till mitt rum som jag delar med en annan svenska. Tänkte berätta lite om veckan som gått på Borneo!

Jag och Lars åkte dit redan förra tisdagen och kom fram till Kota Kinabalu vid midnatt. På onsdagen drog vi ut till en av öarna utanför som heter Sapi. Vi hyrde med oss ett tält och bestämde oss för att övernatta på stranden. När vi kom dit vandrade vi runt ön för att hitta en site där inga turister fanns och där slog vi upp tältet. Resten av dagen bestod av trekking runt i djungeln och massa snorkling. Det fanns en del coola djur på ön! Bla en-meter långa leguaner sprang runt i djungeln men de var alldeles för rädda för en och försvann så fort man försökte närma sig dem. Vid solnedgången gick vi upp till Sapi's utkiksklippa och när mörkret sedan föll blev det MÖRKT inne i djungeln. Vi va ju tvungna att gå tillbax den vägen för att komma till tältet så de va bara fram me ficklamporna! Modiga Larsa fick gå först så de va oxå han som upptäckte ormen som hängde ner från en lian och blockerade hela vägen. Shit va snabba vi va därifrån! Hittade sen en annan väg utan ormar ner till tältet... Under natten kom det in världens storm! Ösregn och sjuka blixtar så de va lite läskigt faktiskt...


På väg ut till Sapi


Stora ödlor fanns på hela ön...


Djungeln på ön


Coola stränder med sådär snorkling


Go morgon i tältet! Kolla vatten nivån som steg under natten...


Frukost?


Vy utanför tältet

När vi sedan kom tillbax till Kota Kinabalu på torsdagen mötte vi upp en grupp från NUS som vi skulle fortsätta att resa runt med. Vi drog direkt me dem på fredag morgon upp mot Mt Kinabalu och började vandra upp till midpoint, 3300 möh. 6 km och 4,5 timmar senare var vi det snabbaste gänget på fyra pers som nådde midpoint. Anledningen att man stannar här över natten är bla för att kroppen ska vänja sig vid höjden och Lars kände tom av höjdsjukan och fick en rejäll huvudvärk. Här spenderade vi natten i oisolerade små stugor och fy fasiken de va verkligen kallt! Resten av grabbarna gillade kylan men jag tror ja sov en timme den natten... Klockan 3 på natten började bi vandra i mörkret resten av biten upp till toppen och vid ca 6 på morgonen var vi äntligen där! De här är verkligen bland det bästa jag varit med om och det absolut vackraste jag sett sen jag sa hej då till Henning på arlanda. Med risk för att låta töntig men fy fasiken vilken jäkla kick man får av att bestiga en topp efter en sjukt stor kraftansträngning! För jobbigt var det vill ja lova. Tror inte jag gjort en så tuff vandring förrut faktiskt. Kolla bilderna så förstår ni mina lyckokänslor jag hadde där uppe:


På väg upp till Midpoint, fortfarande varmt


Mot toppen!


Lite vilande


Nils tittar ut över molnen


Vackert!


Bergsmassivet ovanför regnskogen


Larsa och Alex





Uppe vid Midpoint


Midpoint, här börjar det bli kallt


Uppe i min, Lars, Alex och Nils stuga


Midpoint igen


Solen börjar gå upp vid toppen och de e kallt!!


Äntligen!


Hela gänget som vandrat ihop; Alex, jag, Nils och Lars


Solen börjar gå upp


På vär ner igen


Det här e vackert!


Kala toppar och stark vind gör det fruktansvärt kallt..





Nils och Alex vilar lite på vägen ner

Dagen efter att vi kommit ner från berget hängde vi runt på marknaden och åkte sedan ut till en av öarna för sol o bad.



Marknaden


Ut till öarna igen, Lars Sam och Alex


Misha, jag och Nils


Killarna brottas i vattnet


Men gud, de sitter ju nån i trädet, haha


Efter en middag men riktigt spicy tim sum soppa blir Lars så här glad


Nån timme senare ångras middags valet rejällt... Vi andra njuter av vattenpipa och öl

Sista dagen innan tillbakafärden blev en heldag med riverrafting! För att komma dit var vi tvugna att ta ett jätte gammalt tåg genom regnskogen vilket va jäkligt häftigt. Efter det blev det rafting i ca 2 timmar förljt av lunch på mittenvägen och sedan rafting i en timme till.


Gammalt tåg


Gänget från samma båt: Misha, Alex, Nils, Lars, jag och Sam


Borneo är en väldigt vacker plats...


Borneo!

Helloooo!

Eftersom jag fixat det mesta av registreringen på skolan har jag bestämt mig för att åka till Borneo ett par dagar nu innan skolan börjar den 11e. Där finns nämligen sydost asiens högsta berg: Mt Kinabalu, 4101 möh. Nu med all trekkingutrusting så kan jag inte bärja mig! Jag måste ut och vandra! Kommer nog även bli en del snorkling och en heldag med river rafting. Nä det kommer bli grymt! Vet inte om jag kommer kunna ladda upp bilder därifrån men annars får ni se när jag kommer tillbaka nästa tisdag.

Massa kramar till alla mina nära och kära hemma i Sverige!

NanYang

Idag har jag varit och kollat in skolan jag ska gå på och fixat massa grejer. Det tar ca 30 min me tunnelbannan och sen ca 10 min me buss till NanYang från stan. Detr första jag gjorde var att registrera mig och fick sedan en hel drös med lappar med mig och ivägskickad till deras Medical Center. Om man ska studera i Singapore i mer än 6 månader måste man göra en läkarundersökning nämligen. Det började med att jag fick fylla i ännu mer papper där jag bla fick skriva på att jag inte var gravid just  nu eller tänkte bli det i Singapore... Min medicinska historia, mina föräldrars medicinska historia.... och en del rätt privata grejer... Förstår inte vad de spelar för roll riktigt.

Efter alla påskrifter blev jag ivägskickad till den medicinska delen där jag fick vägas, mätas, kolla synen o kolla blodtrycket. Sedan var det vidare för urinprov (tror de skulle kolla droger?), blodprov (HIV) och röngen av lungorna (tuberkulos). För alla er som känner mig så är sprutor något jag har sjukt svårt för och de gick inte direkt att dölja här kan jag säga. Tårarna bara forsa ner och när de va klara så kunde ja verkligen inte sluta böla. Lite pinsamt men de tyckte nog mest bara synd om mig. Sjuksyrrorna var iallafall väldigt gulliga och jag fick va kvar där ett tag efteråt till ja hade lugnat ner mig. De tyckte att alla i svenska tjejer såg likadana ut. "Alla är blonda och långa" sa de o skrattade. Med mina 163,5 räknas jag alltså som lång här =) wohoo!

Efter det käkade jag lunch med ett par norska tjejer ja hittade i matsalen och sedan gick jag med på en guidad tur av skolan. Nanyang är väldigt stort och innehåller typ 13 olika skolor så de kommer nog ta ett tag att lära sig hitta runt här. Gick sedan själv runt på en liten runtur för att kolla vart just min skola ligger och hur det såg ut där. Kollade även in de område där jag såsmåningom kommer att bo. Man bor i dubbelrum och rummen verkade vara kanske 10 kvadrat ungefär.


Norra komplexet, Längst bort ligger biblioteket


School of biological sciences


School of chemical and biomedical engineering


Singapores flaggor på skolan

Just de! måste bara berätta om igår. Jag och Lars åkte iväg till ett ställe där de sålde ut massa militärgrejer ( typ överskottsbolaget). Vi köpte lite vantar o strumpor och sånt som kan behövas till trekking. I deras matställe hade de ett efterrätts stånd där de stod massa kineser och berättade att de här va verkligen hur gott som helst! Alla åt de så vi va ju oxå tvungna att pröva... De vidrigaste ja ätit i hela mitt liv... kolla bilderna... Ser de inte gott ut...?


mmmm... degig bulle me nån fyllning i jordnöttsvatten


Ja men de e väl bara att gapa stort =)


MacRichie Nature Trail

Idag har vi vart ute på en liten vandringstur. Det ligger nämligen ett naturreservat lite nord väst i Singapore. Hela sträckan var på kanske lite mer än 1 mil och vi såg massa cool natur, apor, stora ödlor o sköldpaddor! Vi såg även en gigantisk myra som måste ha varit typ 6 cm lång och tjock kropp, sjukt!



Den här ormen hade de fångat samma morgon i reservatet, väldigt giftig, uhhhh...


Djungel typ... Larsa, jag och Mickan från uppsala


Stor ödla


Hobbe


Närgången apa

RSS 2.0