Lee Wee Nam Library
Sitter fastklistrad i skolans bibbla just nu =(
Tva midterm prov nasta vecka. Och om en manad ar alla final exams! Har last 5 kurser den har treminen som man tentar av pa en tva veckors period, kommer bli mycket att gora da! Men a andra sidan slutar jag skolan den 4 december och har da 5 och en halv veckors jullov innan skolan borjar igen i januari, weeee!

Imorn blir det ClimbOn och klattring hela dagen =) det ska bli riktigt kul!!

Halloween Party

Igår firades halloween med de tre största skolorna i Singapore; NUS, NTU och SMU. Alla klädde ut sig och åkte iväg i bussar till en "haunted mansion" mitt ute i ingenstans. 600 studenter ute i skogen! Liveband! Weee!

Alla amerikanskorna i min hall hade såklart stenkoll på det här med Halloween, haha! Jag har alltid trott att man ska klä ut sig till nåt läskigt som häxa typ. Men nä! Man kan klä ut sig till vad man vill... Skulle ha frågat syrran om råd innan eftersom hon har koll på amerikanska traditioner men det slutade med att jag gick som djävul ivarjefall.


Jean som buddist munk


Sonia som nörd


Haha!


Casper? Scream? Mumie?


Fidel Castro


Castro-Bastian, djävulen och cabaret dansaren Emily


Jag och mimmi-Alisha


Haha! I Singapores tunnelbana (MRT) så är det bilder överallt på en kille med en sjukt stor leverfläck precis bredvid munnen. Han ska vara någon typ av förebild som visar hur man beter sig i tunnelbanan. Det visas tom rap-videos med honom där han sjunger om hur man går på/av på rätt sätt, att man lämnar plats åt äldre, att man går längst bak i bussen så att alla får plats osv. Vi kallar honom MRT mannen och det va ju ganska många som klädde ut sig till denna legendariska man...


Han e där när man går på MRTn...


Han är där för att säga att man ska lämna plats på reserverade säten...


Han var på halloweenfesten igår...Paparazzi-ed

Haha, kolla bilden pa mig och Amihra fran helgen. Ser verkligen ut som ett paparazzi foto!


Climb On nu i helgen - Håll tummarna!

 

Nu till helgen ska jag vara med i min allra första klättertävling! Jag kommer att tävla för NTU tillsammans i ett team på fyra pers. Så håll tummarna för mig nu i helgen ;)

 

Nä nu ska jag äta middag me Emily. Ikväll blir det bouldering träning med extra fyspass i mountaineering klubben så de gäller att ladda upp me kolhydrater!


Boat Quay och Home Club

Igår kväll åkte jag och Maria in till Boat Quay, området bredvid Clarke Quay. Vi, Lars, Mattias och en till av deras kompisar käkade middag och sedan drog vi vidare till Home Club för party, wohoo!

Lite bilder från kvällen:


Middag vid Boat Quay, Nils o jag


Maria, mattias och amerikanaren till vänster


Haha, just de! Larsa och amerikanaren åkte i "bungyjumpen".


Hej då...


Patrik, jag och Nils på Homeclub


Haha! Nils!


Mange o jag utanför. Sjukt läskiga ögon han har...A taste of Arab street

Muslimska föreningen på skolan har haft en utställning hela veckan om Muhammed. Utställningen avslutades igår med att man fick följa med dem in till Arab street. Där åt vi bla traditionell indisk/muslimsk mat, besökte Singapores största moské, Sultan mosque, och fick en grundlektion i arabiska.

Jag gillar verkligen Arab district! Finns massa mysiga restauranger, barer, butiker mm.


Indisk mat till lunch, min favorit!


Singapore's största moske, Sultan mosque


Sultan mosque. På den här gatan var jag och Henning när han var här och åt indisk mat.


Inne i moskén. Den här supergamla trumman använde man för för att kalla till bönestund. Idag har man en Ihmam som kallar alla genom att sjunga i stora högtalarsystem.


Olika arabiska stilar runt om i världen. Den längst upp till vänster används i Irak bla.


Allah's 99 olika namn (med namn menas hans olika attribut, tex "den store")


Lektion i arabiska. Ser inte så lätt ut va...?


Michaela på arabiska (man läser från höger till vänster)


En muslimsk parfymbutik vid Arab street. Ingen av parfymerna innehåller alkohol.

Kan oxå berätta att det är långt ifrån alla kvinnliga muslimer här i Singapore som bär slöja och avstår från alkoholdrycker. Allt beror helt på vilken familj man kommer ifrån men de flesta muslimerna här i Singapore är inte lika konservativa som muslimerna i tex Irak. Detta beror på att majoriteten av muslimerna här tillhör sunni och inte shia som i mellanöstern. Skillnaden på shia och sunni bottnar i hur man ser på islams ledare efter Muhammed. Shia muslimer tror på Muhammeds ättlingar medan sunni tror på specifika utsedda ledare. Vissa familjer här i Singapore skulle t.o.m inte tillåta sin dotter/son att gifta sig med någon från shia. Shia minoriteten i Singapore har även sina egna moskéer här men ibland ber de tillsammans i samma moské vilket oxå är helt acceptabelt.Klätterfredag

Fredagar har blivit lite av en klätterkväll här för mig. Istället för att ha en lugn kväll så åker man iväg till klätterställen och käkar middag efter. Jag gillar de =)
Igår åkte jag, Markus, John och Jiaqi till Yishun igen för att klättra 25 meters väggen, men den här gången tog vi me rep och gjorde ledklättring istället, fy fan va jobbigt de va...

25 meters väggen


Snacka om överhäng! Vi körde topprep på den här väggen och när man tappar greppet flyger man verkligen eftersom det blir en sån himla stor vinkel på repet, weeee!


Jiaqi med 30 runners! Redo för ledklättring!


Jag och Markus ledklättrar


Ahhhh! Kramp i  underarmar!


Middag efter, John, Markus, jag och Jiaqi

Tillbaka i Singapore

Hemma igen efter min 5:e visit till Malaysia, sa himla enkelt och billigt att aka dit, alskar det!
Jag och Emily akte upp till Johor Bahru (gransen mellan Singapore och Malaysia) efter skolan i fredags. Dar tog vi bara forsta basta buss upp till KL och efter 5 timmar var vi dar, superenkelt!

Gud va vi har vart runt! Varit uppe fran tidiga mornar till sena kvallar och gjort massor. I KL motte vi upp ett annat gang fran NTU och hangde en del med dem.


Middag i Kuala Lumpur


Förfest på amerikanskornas hostel rum


Jag o Emily. Nån typ av Deepavali hatt me fläta i (?)


Shisha på Reagge Bar. Emily och Alisha


Australienaren Kevin, jag och Sölve från Färöarna

Eftresom vi var här under Deepavali helgen så hade regeringen betalat för att ha ett publikt öppet hus. Där fick alla komma och äta gratis indisk mat (många som gick dit och stoppade ner maten i påsar, hehe). jag och Emily bestämde oss för att gå dit och de visade sig att vi var de enda vita besökarna. Det var fullt mediapådrag och efter ett tag kom även premiärministern för att fira Deepavali med alla. Massor med lokala TV stationer och lokala tidningar var där och jag vet inte hur många som vi blev intervjuade av (eftersom vi var de enda vita). Nu är vi rikskändisar och har visats på varenda TV station i KL, haha!


Gratis mat till alla!


Ingången där alla fotografer och journalister står beredda


Stor TV skärm så att alla ska kunna se där premiärministern sitter

Efter Deepavali firandet träffade vi upp NTU grabbarna och åkte iväg till "världens största Bird Park". Haha! snacka om turistfälla men vi hade kul ;)


Fågel parken


Snacka om att stå ut ur mängden...

Åkte sedan vidare till Medaka square, en historisk plats i KL...Mest jag och Emily som är exhalterade. Va gör färö-Sölve i mitten...

Vidare till Central Market:


Fishspa! Kittlar rätt mycket

Eftersom man bara kan åka upp i Petronas tvilling torn om man är där och får biljetter supertidigt på morgonen bestämde vi oss för att åka till Menara Tower istället. Menara tower är t.o.m högre upp än twin towers eftersom  det står uppe på en kulle.


Utsikt över Petrona Tower

I biljetten ingick ett besök på "Animal Zone" som ligger precis vid tornet. Ett väldigt skumt mini zoo med endast ormar, ödlor och grodor...


Vad har de petat i den här grodan?


Känns lockande va...?


Tyckte vi med!

På söndagen åkte vi iväg till Pudu market. Det är en matmarknad där man kan hitta ALLT! Och allt ligger bara framme i värmen, inga kylar här inte! Vi köpte iallafall med oss massa frukt och hade picknick en bit bort.


Hel kyckling och kycklingdelar uppskuret.


Grodor att köpa på lösvikt. När man köper tar grodtanten upp dem, ger dem en smäll i huvudet och lägger dem på vågen...


Haj!


Fruktpicknick

På söndag eftermiddag åkte vi vidare till Melacca. Där träffade vi två fransmänn, Michael och Philibe, som vi hängde med under hela kvällen och måndagen efter. Engelskan var rätt begränsad så därför blev det en del roliga missförstånd och förklaringar, hehe.


På den absolut bästa restaurangen hittills; Capitol Satay


Först väljar man sina egna spätt med olika typer av kött. Sedan kokar man dem i sataysoppan. Så himla gott!


Melaccas egna lilla China Town


Tiger, ja tack!


Melacca Town Square


Mitt i Melacca går en kanal där man kan åka på en guidad båttur för en billig slant.


Melaccas kanal


Haha! Så himla roligt! Mitt på torget stod massa människor och gjorde gympa. På bilden ser ni Emily, Michael och Philibe som glatt hängde me!

Hall 2's Got Talent

Haha, shit va seriöst talangjakten var igår! De hade t.o.m. bjudit in proffesorer från skolan att delta som domare och alla skulle köra samma typ av "snack" som de gör på TV. Folk gick verkligen in för det helhjärtat. Han som vann var en kille som kunde sjunga på typ 7 olika kina dialekter. Alla va helt till sig, själv märkte ja inte alls när han bytte från en dialekt till en annan...


Sonia, Emily och Ana. Gratis mat o dricka innan =)


Scenen


Mycket support till deltagarnaImorn kommer jag återigen åka till Kuala Lumpur. Men denna gång kommer de bli lite mer "turist" resa än den förra klätterresan. Ska även åka förbi Melacca en sväng, en stad söder om KL. Ska tydligen vara Malaysias äldsta stad. Vi har public holiday på måndag eftersom folk kommer att fira Deepavali, så då gäller det att passa på ;)

Kram till alla mina fina vänner och familj!!

Blixtar, åska och regn

När det regnar här i Singapore blixtar det vanligtvis samtidigt, och där det blixtrar så är det ORDENTLIGT! Natten till tisdagen var nog det absolut värsta ovädret hittills. Jag vaknade upp av att blixten slog ned med ett dundervrål och regnet bara forsade ner! Hela rummet lystes upp ett antal gånger precis som om någon tänder o släcker lampan hela tiden. Blev ju inte mycket sömn den natten men det är rätt häftigt med sånna här oväder. Man får aldrig vara med om det i Sverige. Jag drömde även mardröm den natten och hade tydligen börjat ropa på Maria i sömnen, haha! Hon måste tycka jag e så konstig...

Tisdag kväll gick jag och Maria på bio och såg Inglorious Bastards. Flummig film men Brad Pitt är cool! Bio kostar 7,5 dollar per person här i Singapore, vilket är 35 kr! Så billigt =)

Ikväll ska jag och amerikanskorna gå och se finalen i "Hall 2's got talent" (Om vädret tillåter förstås eftersom det är utomhus...). Då får vi se om de finns några talangfulla kineser i vår Hall, hehe.Midterm test i stamcells biologi

Precis klar med mitt forsta prov i stamcells biologi, var ratt enkelt faktiskt. De flesta proven har i Singapore ar enbart multiple choice questions, MCQs. De gillar de har med att lara sig koncept utantill.Forresten gar nobelpriset i bade medicin och kemi i ar till upptackter som kommer att utveckla stamcells forskningen oerhort mycke! Det har e framtiden! Eller va sager du Bush...

 


Deepavali Festival

Nästa helg är det en indisk högtid, Deepavali, ljusets högtid. Man firar iprincip att sitt inre ljus står över den inre ondskan. Redan den här helgen hade de en stor marknad i Little India där de bl.a. säljer de traditionella kläderna man har vid högtider. Jag, Johanna och Maria följde med Letitia och Sofiana dit för att gå runt på marknaden och äta indisk mat. Letitia är kines och buddist och Letitia är malay och muslim men det är alla typer av människor där, även om majoriteten är indier.


Jag, Letitia och Sofiana


Maria, Johanna o jag vid marknaden


Indierna gillar blommor i överflöd!


Alla vill ha hennatatueringar på händerna (Vi gjorde inga dock...)


Gudastatyer på marknaden


Massa indisk mat!


Deepavali utsmyckning på gatorna


SJUKT mycket folk på gatorna! Bilarna tutar hela tiden!Dagens fakta om Singapore:
Det är lagligt att sälja sex men olagligt att sälja tuggummi, haha!

Taco kväll

Hello!

Kom precis tillbax från ett riktigt intensivpass på ClimbAsia! Topprepsklättring, ledklättring och avslutande bouldering... puuhh! Nu e ja trött i armar o lite överallt =)

Igår kväll hade vi en riktigt mysig tjejkväll. Har inte lagat egen mat här någongång sen jag kom hit och måste erkänna att jag faktiskt saknar det lite... Speciellt när man även har trevligt sällskap som hemma på DKV ;)
Vi bestämde oss för att laga tacos ihop hemma hos Anna, en svensk tjej, eftersom hon har egen lägenhet och inte bor på campus. Riktigt bra blev det men dyrt! Här måste man gå ut o äta för att hålla matkostnaderna nere, haha!Anna, Johanna, Pernille och Maria


Johanna o jag


Tänk att fruktsallad kan vara en miljon gånger godare än hemma i Sverige

Inatt är det (som säkert de flesta vet) Sverige-Danmark fotbollsmatch. Eftersom inga barer här visar matchen kommer säkert många sitta uppe på internet under kl. 2 till 4.... Haha, får se om man orkar. Kommer vara tomt me grabbar på stan varjefall för de som ska ut..

Marias Birthday!

Under Recessweek fyllde min rumskompis Maria 22 år. Det firades igårkväll med födelsedagspicknick i NTU parken och sedan vidare ut för Ladies night =)


Maria med födelsedagstårta


Tårta!


Masser me snacks, frukt o dricka


Singaporianska Letitcha och jag

Recessweek Part 4: Pulau Redang

Här bodde vi på lyxhotell, käkade massa god mat, snorklade, badade, trekkade och tog det allmännt väldigt väldigt lugnt. De va vi och en hel drös av japaner o kineser. Okey, några enstaka skandinavier hade oxå hittat hit =)
Vattnet var kristallklart o något monsunregn såg vi inte röken av som alla mina kineskompisar på NTU hade varnat för. Det är nämligen början på regnperioden nu och snart stänger de av hela ön. Bara bättre för oss! Färre turister och billigare hotellrum ;)


Framme vid Redang!


Vy utanför hotellet


Pool direkt utanför rummet


Nere på stranden


Vid vattnet


Tar det lugnt i hängmattan


En av stränderna


Kristallklart vatten!


Henning längst strandkanten


Vackert!Henning fick en sväng av svinis och hade feber o influensa under stor del av veckan. Tur att det fanns "kool fever" i kiosken på Redang!


Ut på snorkelutflykt. Bra att snorkla i flyttväst i dessa tuffa vatten, haha, kineser asså...


ViVilda apor finns på hela ön. Ett tips är att inte försöka gå nära o fota dem när de letar mat i papperskorgar. Kolla vilken attack position han intar! Jäklar va vi fick springa! De bits tydligen...


Senare, efter att ha lugnat ner sig från apattack.


Chillar i vattnet ;)Eftersom Henning åkt på svinis fick jag åka ut själv och dyka. Riktigt bra dykning och äntligen fick jag se den efterlängtade havssköldpaddan som jag aldrig sett, och 2 stycken på köpet! Fick även se hajar på ca 1,5meter och massvis av fiskstimm. Såg även den annars rätt farliga triggerfishen men denna hade fått en ögoninfektion och var blind. Man kunde alltså ta den i fenan utan att den attackerade, stackarn... han klarar sig inte länge i hajvattnet...


Dags att ta på sig dykutrustningen!


En gubbe på stranden är ute och går med sin....ehh...apa (?!)

Vi gjorde även en trekking i djungeln på Redang. Vi började vid vår strand, gick in i djungeln och kom ut på en strand på andra sidan.


En varanödla precis i början av trekken


Var kommer alla ljuden ifrån?


En liten bäck


Djungel


En liten lagun på andra sidan. Här fanns det fiskar med framarmar (inga bakben) som hoppade fram PÅ vattnet.


Kan ni se stenfärgade fisken på stenen?


Djungel


En milipede (tusingfoting). Den här är inte lika giftig som centipeden men lika äcklig om inte mer...

Efter ett par dagar på Pulau Redang åkte vi vidare till Kuala Terengganu, en stad vid östkusten. Här spenderade vi hela dagen till Hennings stora förtvivlan i ca 100 st skoaffärer innan vi senare tog nattbussen på väg hem till Singapore igen. Under måndagen gick jag på några klasser medan Henning kollade runt lite i Singapore med Mange. Senare mötte jag upp dem båda och vi tog en öl i NewAsia baren på Swiss hotell, ni vet den med den fantastiska utsikten. Sent igår kväll åkte Henning hem till Sverige igen och är just nu väldigt saknad.........

Recessweek Part 3: From Kota Bahru to Merang

Efter Taman Negara åkte vi upp till Kota Bahru, en liten stad nära gränsen till Thailand. Där stannade vi en natt och en dag för att gå runt och shoppa lite. På eftermiddagen åkte vi ner till Merang som ligger ca två och en halv timmars taxi resa från Kota Bahru. På vägen dit hann vi även besöka ännu ett buddisttempel. Merang är en pytteliten by (om man ens kan kalla det by) som ligger precis vid kusten. Inga turister bor här så därför hade vi hela stranden för oss själva, mysigt! På kvällen var vi tvugna att gå ca 20-30 minuter från vårt hostel längst landsvägen för att komma till närmsta restaurang. Där var vi igen de enda turisterna och ingen pratade engelska. Älskar när man får kommunicera sig fram på de få malaysiska ord man nu kan =)


Big Buddah


Buddist Henning


Utanför hostelrummet i Merang (vi var enda gästerna, hehe)


Mysigt hostel


Henning vid stranden


Helt ensamma!


Gamalt vrak


Henning i väg på jakt efter strandkrabbor

Morgonen efter tog vi båten ut till en av öarna, Pulau Redang. En paradis ö med lyxhotell o sol o bad!

Recessweek Part 2: Taman Negara

Efter en väldans massa timmar i en buss kom vi tillslut fram till Kuala Tembeling. Därifrån tog vi en flodbåt på 3h upp till Kuala Tahan, den lilla byn vi skulle bo i inne i djungeln.


Flodbåtarna


På väg till djungeln!


Varmt o soligt =)


Djungelbufflar betar längst floden


Jetlagade Henning somnar i solen


Framme i Kuala Tahan. Här finns det flytande restauranger

Samma kväll vi kom fram gick vi iväg på en natt djungel vandring. Tyvärr glömde jag kameran men tänkte ändå berätta vad vi såg i ficklampsskenet:


Grön orm uppe bland lianerna


Tarantella spindeln


Sjukt stora vandrande pinnar!


Stora centipede (tusenfotingar). Väldigt giftiga.

Morgonen efter drog vi ut i djungeln för mer djungelvandring, nu i dagsljus.


Lilla byn Kuala Tahan i Taman Negaras djungel


Tidig morgon i Taman Negara


Redo för djungeltreeking!


Weee! Häng i en lian! (Ångrade mig sedan bittert eftersom de va härifrån iglarna kröp in...)


Djungel


Mer djungel


Henning i djungeln


Utsickt över den massiva nationalparken

Stort djungelträd


Djungelmannen


Canopy Walk. Världens längsta hängbro!


Träd kramar träd


Hängbron sedd nerifrån

I Taman Negaras djungel finns det 18 st stammar som fortfarande lever på traditionellt vis. Bland dessa 18 stammar pratar man 13 olika språk... 3 av stammarna är öppna för turister vilket betyder att dessa nu vet vad pengar är och de bär vanliga kläder (ok, 15 stammar lever helt på traditionsenligt vis...) Vi besökte en av de 3 byarna. För att ta sig dit åkte vi med en speed-flodbåt uppströms vilket innebar att ingenting var tort efter båtturen.


Totalt blöt efter båtturen.


Infödingsby


Litet barn i byn

När man jagar apor för mat blåser man giftpilar efter dem:


Henning?


Inföding?


Om man går vilse i djungeln ska man kapa en gren av detta träd. Innehåller massvis me färskt rent (?) vatten


Gnuggar man vissa stenar mot en klippa får man fram färg som infödingarna målar sin kropp med.


Aida har målat krigsmålning på min skuldra

En annan kväll åkte vi ut på djungel natt safari. Vi hade turen och fick bästa sittplatserna högst upp på bilen =)
Har man riktigt riktigt tur kan man se tigrar och elefanter i Taman Negaras djungel men de är nästan helt utrotningshotade så chanserna är i princip lika med noll. Vi såg istället små djungelleoparder, vildsvin och massa sovande fåglar. Lyckades fota litegrann i mörkret:


Bästa platserna på safaribilen


Massa långsammt boskap väckte vi upp


Sovande fåglar

Recessweek Part 1: Singapore

Kom hem igår från en mycket intensiv, kul och sjukt mysig vecka. Djungelvandring, snorkling, dykning, shopping, mat o massa andra grejer! Vi hade hela fredagen på oss att kolla runt i Singapore och åkte därför in till Arab district och området runt Bugis. Kollade på lite marknader och besökte ett av Singapores Buddisttempel.


Henning gillar murtabak lika mycket som jag


Baghdad street vid Arab district


Packa om väskan innan Malaysia


Buddist tempel

Senare på fredag kväll bar det av mot Kuala Lumpur. Där bodde vi en natt i China town och hann kolla runt på kvällsmarknaden där. Tidigt på lördag morgon tog vi bussen ut mot Taman Negara, en nationalpark i centrala Malaysia...

RSS 2.0